Recuperare si Reabilitare Neuro-Motorie
Pentru setarea unor obiective realiste de reabilitare neurologica trebuie evaluata corect starea de sanatate a pacientului, potentialul fizic si psihic de recuperare al acestuia, gradul de implicare in programele de reabilitare si trebuie tinut cont de optiunile personale ale sale.
- Fiziokinetoterapie – neurofizioterapie
- recuperarea, imbunatatirea si mentinerea mobilitatii pierdute in urma unor afectiuni de diferite etiologii
- educarea si reeducarea nivelelor neuro-motorii
- reintegrarea in activitatea zilnica normala
- reducerea pana la disparitie a durerilor musculare sau articulare
- imbunatatirea fortei si tonicitatii musculare.
- scaderea inflamatiei, de aceea aceasta terapie este indicata atat in inflamatiile acute cat si cronice, dar si in perioada postoperatorie in afectiunile ortopedice sau neurochirurgicale
Programele de kinetoterapie sunt special concepute ținând cont de constituția pacientului, vârsta, afecțiunea pe care o are, tipul de activitate pe care îl desfășoară, stadiul de evoluție a bolii, existența altor afecțiuni. În cadrul programelor fiecare pacient este abordat individual, beneficiază de supraveghere specializată din partea unui kinetoterapeut.
- Logopedie
Terapia logopedica face parte din protocolul de recuperare in diverse situatii patologice (disfunctii neurologice, fonatorii sau tulburari de scris-citit etc.) care pot deteriora, in diferite grade, functia esentiala a limbajului: comunicarea. Existenta acestor disfunctii la copii, dar si la adulti cu diverse afectiuni neurologice sau dupa interventii chirurgicale la nivelul aparatului fonator apropie mult logopedia de serviciile medicale, a caror calitate este sporita de multiple specializari in domeniul psihologiei.
- Pshihoterapie
- Terapie ocupationala
- Hidrokinetoterapie
- Tehnici complementare: masajul terapeutic, elongatii, stretching, electroterapia, kinesio tape, termoterapie etc