Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgenta medicala si o cauza principala de deces peste tot in lume, inclusiv in Romania. Acesta apare atunci cand vasele de sange care duc oxigenul si nutrientii la creier nu mai functioneaza corect, s-au infundat sau s-au spart.

Atacul vascular cerebral se produce atunci când este întrerupt parţial sau total fluxul de sânge către creier pentru că un vas sanguin se sparge sau este blocat de un cheag. Astfel, părţi ale creierului rămân fără oxigen şi în câteva minute celulele încep să moară. Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală. Rezultatul poate fi invaliditatea grava sau decesul.

In fiecare an 15 milioane de oameni prezinta AVC. Aproximativ 5 milioane decedeaza. 50-70% dintresupravietuitori isi recapata independenta functionala, 15-30% raman cu deficite. Este a treia cauza de deces dupa ischemia cardiaca si cancer.

Tipuri de accident vascular cerebral (AVC)

  • accident vascular cerebral ischemic – cauzat de un cheag de sânge ce blochează circulația sângelui la nivelul creierului
  • accident vascular cerebral hemoragic – cauzat de o sângerare la nivelul creierului, în interiorul lui sau în spațiul din jurul creierului

Cauzele accidentului vascular cerebral (AVC)

Cauzele accidentului vascular cerebral ischemic

  • tensiune arterială crescută ce cauzează rigidizarea pereților arterelor
  • hipotensiunea (tensiune arterială scăzută)
  • afecțiuni ale valvelor cardiace
  • probleme de coagulare a sângelui
  • infarct miocardicendocardită (infecție a valvelor cardiace)
  • aritmii cardiace
  • inflamații ale vaselor de sânge

Cauzele accidentului vascular cerebral hemoragic

  • cancer la gât sau creier
  • hemofilie (probleme de coagulare a sângelui)
  • leziuni ale capului

Simptomele accidentului vascular cerebral (AVC)

Atacul vascular este anunţat de mai multe semne și simptome care nu trebuie ignorate. Orice persoană care simte sau experimentează de simptome de mai jos ar trebui să meargă la medic imediat.

  • amorţeli la nivelul feţei, mâinii, piciorului, de obicei pe o singură parte
  • pareză facială, senzaţia că gura se lasă în jos şi ochiul se închide
  • confuzie bruscă şi ameţeli, greutate în înţelegere
  • pierderea bruscă a vederii într-unul sau amândoi ochii
  • mers greoi, pierderea echilibrului, ameţeală şi lipsă de coordonare (scăparea obiectelor din mână)
  • durere severă de cap care apare brusc şi care nu are o cauză evidentă

Cea mai simpla modalitate de recunoastere a accidentului vascular (AVC) este metoda FAST (Face, Arms, Speech, Time):

F (face=față) – roagă persoana suspectată de AVC să zâmbească și observă dacă exista o asiemtrie a feței.

A (arms=brațe) – roagă persoana suspectată de AVC să ridice brațele și observă dacă le poate ridica pe amândouă.

S (speech=vorbire) – roagă persoana suspectată de AVC să rostească o propozitie scurta și observă dacă prezintă dificultăți în articularea cuvintelor.

T (time=timp) – viteza de reacție este foarte importantă. Dacă toate simptomele de mai sus se confirmă sună imediat la ambulanță, pentru ca pacientul să ajungă cât mai repede la spital.

Tratamentul accidentului vascular cerebral (AVC)

Tratamentul accidentului vascular cerebral se aplică în funcție de cauză, însă cel mai important lucru este ca pacientul să fie dus cât mai repede la medic, după ce simptomele au început să apară. Medicul va indica efectuarea unei tomografii computerizate sau a unui RMN (rezonanță magnetică), plus alte teste suplimentare, dacă este cazul, pentru a identifica despre ce tip de atac cerebral este vorba.

După ce sunt localizate cheagurile sau hemoragia, pot fi determinate căile de tratament, printre care restabilirea circulației sangvine sau controlarea hemoragiei la nivelul creierului (în cazul atacului cerebral hemoragic).Este bine de știut că un AVC poate determina o dizabilitate fizică, în funcție de localizarea și extinderea leziunii la nivelul creierului, sau, în cazuri grave, chiar decesul. Totuși, mulți pacienți se recuperează bine după un accident vascular cerebral, iar recuperarea fizică depinde de gravitarea leziunilor.

Recuperarea dupa un accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral vine la pachet de multe ori, din nefericire, cu numeroase complicatii si urmari severe, in urma carora recuperarea se face dificil sau nu se mai poate realiza pe deplin. Printre cele mai frecvente consecinte se numara:

  • Slabiciune musculara si pierderea flexibilitatii musculare;
  • Cheaguri sanguine multiple;
  • Probleme la inghitirea alimentelor;
  • Pierderea controlului asupra vezicii urinare.

Timpul de recuperare dupa un astfel de eveniment variaza de la cateva saptamani, la cateva luni sau chiar ani de zile. Un stil de viata sanatos ajuta la recuperarea dupa un AVC.

Dupa tratamentul de urgenta, ingrijirea pacientului care a suferit un accident vascular cerebral se axeaza pe ajutarea persoanei sa isi recupereze cat mai mult din functiile pierdute si sa se reintoarca la o viata independenta. Impactul AVC-ului pe care l-ai avut depinde de zona creierului implicata si de cat de mult tesut cerebral a fost deteriorat in urma acestui eveniment. Tratamentul poate fi inceput ambulator, in centre speciale de recuperare, iar un astfel de program recuperator intensiv, poate dura de la cateva saptamani pana la cativa ani.

Treptat, se recuperereaza marea majoritatea a functiilor afectate dupa aacidentul vascular cerebral. Unele dizabilitati sunt recuperate mai rapid, insa altele dupa mai multi ani, lucru care depinde de mai multi factori (de varsta pacientului, de bolile asociate, detratamentul concomitent al acestuia).Recuperarea functiilor pierdute depinde, insa, si de extinderea tesutului cerebral afectat in urma accidentului vascular cerebral. Creierul uman are o capacitate mare de refacere, iar zonele din creier neafectate de accidentul vascular cerebral pot prelua functia tesutului cerebral afectat.

Programul de reabilitare dupa un accident vascular cerebral implica mai multe specialitati si pentru succesul terapeutic al pacientului este necesar lucrul in echipa, multidisciplinar.

Logopedul – care ajuta pacientul sa isi insuseasca noi metode de comunicare, verbala si non-verbala. Se ocupa de problemele de vorbire, ajuta pacientul sa invete sa scrie si sa citeasca. Recuperarea poate fi legata de problemele de vorbire, dar si de cele care privesc dificultatile de inghitire.

Asistentul social – ajuta pacientul sa se reintegreze social, sa isi gaseasca o ocupatie sau o noua slujba adaptata capacitatilor acestuia.

Fiziokinetoterapeutul – este specialistul care evalueaza si trateaza afectiunile legate de miscare, coordonare si echilibru. Recuperarea fizica, miscarea, exercitiile fizice ajuta musculatura sa isi revina.Specialistul in terapia ocupationala – este cel care ajuta pacientul sa isi recapete capacitatile esentiale supravietuirii independente: mancatul, scrisul, cititul, imbracatul etc.

Psihologul – este esential pentru recuperarea emotionala a pacientului care a supravietuit unui AVC si se confrunta cu depresia. Suportul psihologic este un necesar absolut in aceasta conditie. Recuperarea este de cele mai multe ori anevoioasa, iar sprijinul familial poate face acest drum mai usor de suportat pentru pacient.

Este necesara o echipa de specialisti pentru a-l ajuta in cele ce urmeaza cu recuperarea si reabilitarea sa.

Sună acum